Monday, August 2, 2010

Forum D'Ambang Ramadan

Pada 1 Ogos (20 Sya'ban 1431H) pihak Masjid telah mengadakan Forum D' Ambang Ramadan. Ahli panelnya terdiri daripada Ust. Dr. Roslan Mohamed, Ust. Haryanto Rizal dan Ust. Raihan Abd. Aziz sebagai moderator. Oleh kerana Ust. Haryanto Rizal tidak dapat hadir maka forum ini di tukar kepada diskusi dengan dimulakan oleh Ust. Raihan.

PERSIAPAN RAMADAN
Ustaz Raihan menyatakan sebelum kita menghadapi Ramadan selesaikan 3 perkara ini iaitu menqadha puasa, kifarah (jika jimak di siang hari) dan fid'yah. Maka untuk itu ilmu mestilah ada.

Kemudian Ustaz Roslan memberitahu tntang 3 kelompok manusia yang pertama merasa kecewa dengan kedatangan Ramadan, golongan yang tidak merasa apa-apa (sama shaja denga bulan-bulan yang lain) dan yang ketiganya golongan yang gembira. Ustaz juga mengulas silap anggap terhadap Ramadan oleh segelintir masyarakat.

Seterus Ustaz Raihan menerangkan tentang maksud talkin iaitu untuk orang yang hidup. Kita sentiasa diulang-ulang dengar kepada ilmu atau pendidikan iaitulah secara talkin. Menyentuh tentang sejarah pensyariatan berpuasa yang diturunkan pada tahun kedua Hijrah. Di fardukan berpuasa bagi orang yang beriman (Ayat....). Ustaz juga mengingatkan tentang selepas ayat kefarduan berpuasa ada pula ayat yang berkaitan dengan hukum qisas (Ayat....).

Kembali pula kepada Ustaz Roslan dengan memberi penjelasan Ramadan sebagai bulan untuk berubah. Ustaz juga mengulas tentang maksud hadis yang sangat popular setiap kali tibanya bulan Ramadan iaitu berkaitan dengan pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup dan syaitan diikat (rantai). Hadis dari.....
Maksud pada hadis tersebut adalah tentang kualiti puasa seseorang itu. Kualiti puasa itu dapat mengikat daripada melakukan perkara-perkara mungkar.
Sebelum Ustaz mengakhiri diskusi, beliau telah memberi beberapa sikap-sikap negatif orang melayu terhadap puasa.
Sebaliknya hendaklah kita jadi watak ulama'.

Ustaz Raihan pula menerangkan satu hadis nabi tentang doa yang kepada Aisyah. Minta syurga dan hindar neraka. Apa tujuan atau matlamat puasa? untk mencapai takwa. Oleh itu terdapat 7 martabat puasa: Muslim --> Iman (Mukmin) --> Amal (Solehin) --> Takwa (Muntaqin) --> Mukarabin ---> ...... ---> .......
Sebagai penutupnya ustaz memngajak hadirin jangan kita terlalu asyik memikirkan tentang sah atau tidak sah puasa itu sebaliknya renungkanlah adakah puasa kita yang lepas dan yang akan datang ini akan diterima Allah.

No comments: